Ha koll på försäkringar när du reser till Spanien

hemforsakring-reseskydd-bagage

Att vara korrekt försäkrad är självklart väldigt viktigt vid en resa till Spanien. Även om landet är med i EU kan du om olyckan är framme drabbas av stora kostnader om du inte sett över dina försäkringar innan avresa.

Här är fem bra tips för dig som funderar på vilka försäkringar du redan har och vilka du eventuellt behöver teckna inför en utlandsvistelse.

1. Försäkringskassan och resa till Spanien

eu-kort-sjukforsakring

Gamla hederliga Försäkringskassan ansvarar för EU/EES-kortet. Detta EU-kort är ett sjukförsäkringskort som ger dig rätt att få vård i alla länder i EU om du exempelvis åker in på sjukhus. Har du inte kortet med dig på din resa måste du betala för vården själv, men du kan få ersättning för detta om du tar med dig kvitto hem till Sverige. betänk dock att EU-kortet inte ger rätt till exempelvis hemtransport om du blir allvarligt sjuk, därför är det bra att komplettera med andra privata försäkringar också. EU-kortet kan du beställa här.

2. Försäkring via ditt Visakort eller Mastercard

Har du betalat resan med ett betalkort har du antagligen ett visst skydd genom det. Exakt vad som omfattas varierar mellan olika typer av betal- och kreditkort men några saker som vanligtvis ingår i betalkortens reseförsäkring är:

  • Avbeställningsskydd för resa
  • Ersättning för försenat bagage
  • Ersättning för självrisk på din bostad och bil under tiden du är bortrest
  • Ersättning för självrisk på hyrbil
  • Ersättning för invaliditet eller dödsfall

Hör med din kortgivare och/eller bank om exakt vilka förmåner som ingår när du betalar resan med ditt kort.

3. Automatiskt skydd för resa via hemförsäkring

hemforsakring-reseskydd-bagage

Skadat bagage kan du få ersättning för genom din hemförsäkring.

Har du hemförsäkring via TryggHansa, If, Länsförsäkringar eller någon av de andra stora försäkringsgivarna ingår så gott som alltid ett visst reseskydd till Spanien eller andra länder. Vanligtvis omfattas då sjukdomskostnader, eventuell akut hemtransport, om du drabbas av stöld eller annat brott, skador på bagage eller om en katastrof skulle inträffa när du vistas utomlands. Detta skydd är viktigt att kontrollera hos ditt försäkringsbolag. Till exempel kan en akut hemtransport från Spanien till Sverige kosta flera hundra tusen kronor, vilket en bra hemförsäkring med reseskydd alltså ska täcka.

4. Teckna privat reseförsäkring

För att komplettera reseskydd från betalkort och hemförsäkring kan du teckna en extra försäkring enbart för din resa. Detta kan vara extra viktigt vid en längre vistelse i till exempel Spanien. Ofta kan hemförsäkringens inbyggda reseskydd räcka gott för en typisk resa, men ska du vara borta längre perioder är det bra att höra med ditt försäkringsbolag för att veta om det finns någon tidsgräns för hur länge reseskyddet räcker och vad du behöver komplettera med.

Jämför också alltid olika reseförsäkringar innan du gör ditt val, priser och omfattning skiljer sig ofta mycket åt mellan olika leverantörer.

5. Särskilda behov för resan

För en typisk chartersemester med sol och bad räcker oftast grundskydden bra, men ska du göra något utöver det vanliga kan det vara bra att föra en dialog med ditt försäkringsbolag om detta innan avresa. Till exempel om du ska vandra i berg, utöva extremsport, dyka, eller arbeta i utlandet. Att göra hemläxan innan avresedagen borgar för större chans till ett heltäckande skydd från dina försäkringar.

Skriv gärna en kommentar här under med frågor eller tips kring försäkringar vid resa till Spanien!

Kommentera