Resa till Spanien med bebis – 5 saker du måste veta

Att resa till Spanien med bebis eller större barn är en härlig upplevelse, men det finns en del att planera och ordna med på förhand. Här är det du måste veta för att få en så behaglig flygresa och vistelse i Spanien som möjligt. Du kan direkt hoppa till Pass för bebis, Checka in barnvagn, Vad får man ta med på planet, Boka flygresa för spädbarn och På plats i Spanien eller bara fortsätta läsa.

1. Behöver en bebis pass för resa till Spanien?

Svar ja! Alla svenskar som reser utanför Norden måste ha pass (läs mer om vad som gäller för pass för resor till Spanien), oavsett om det rör sig om spädbarn eller vuxna. Du ordnar pass som vanligt på den lokala passexpeditionen. Kom ihåg att bebisar får förändrat utseende snabbare än vi vuxna så passen behövs oftast bytas ut oftare än den giltiga utgångstiden. Var ute i god tid då det alltid tar ett par veckor att få sitt pass.

Har du inte giltigt pass för din bebis vid avresan måste du lösa provisoriskt pass på flygplatsen vilket kostar 980 kronor och då enbart är giltigt för den specifika resan.

2. Flyga med barnvagn eller bilstol

De flesta flygbolag låter dig checka in barnvagn eller flygstol (ibland båda två) utan extra kostnad. Men kontrollera detta med flygbolaget på förhand. En del flygarrangörer erbjuder gratis skyddsplast vid incheckningen, men alla gör det inte. Därför kan det vara smart att ta med sig någon form av skydd och bred tejp för att ge vagnen ett grundläggande skydd mot smuts och liknande.

3. Packa noggrant men lätt

Alla som reser med små barn vet att det är mycket som måste komma med – napp, favortinalle, blöjor, ombyte, mat eller mjölkersättning, med mycket mera. Gör en checklista i god tid för detta så att du inte glömmer något.

Kom samtidigt ihåg att Spanien har allt det du behöver på plats, så fokusera på att ta dig igenom själva resan. Blöjor kan du köpa på plats och barnmat finns det gott om. Välling kan däremot vara lite knivigare att hitta även om det finns i välsorterade matbutiker, så ta gärna med en påse med välling för resan för säkerhets skull.

Du får ta med dig barnmatsburk och nappflaska med vatten eller annan dryck genom säkerhetskontrollen, men säkerhetspersonalen kan begära att du smakar på maten eller drycken för att visa att det inte är något olagligt.

4. På flygplanet med barnet

De flesta flygbolag erbjuder barn upp till två år att flyga till en mycket låg avgift, och då sitter barnet i ditt knä med ett särskilt säkerhetsbälte som du får ombord på planet. Men du kan givetvis köpa en egen flygstol till din bebis, och då betalar du normalt barnpris. De exakta reglerna varierar mycket från flygbolag till flygbolag så läs på i samband med din bokning om vad som gäller (källa: Norwegian.com).

  • Så här ser exempelvis flygbolaget Norwegians regler ut för flygresor med spädbarn:
  • Barn under två år betalar 10 procent av ordinarie biljettpris förutsatt att de sitter i förälders knä.
  • En vuxen får resa med två småbarn men måste då boka flygstol åt minst ett av dem, samt ta med egen barnstol.
  • Barn över två år (och upp till elva år) måste ha egen flygstol vilket kostar 75 procent av normalt pris.
  • Du får ha med ett extra handbagage på max 5 kg för ett spädbarn.
  • Barnvagn och bilbarnstol checkas in utan extra kostnad.

5. På plats i Spanien med spädbarn

Som sagt så är grundregeln du behöver känna till inför din resa till Spanien med barn att allt finns på plats. Större städer och turistorter har minst lika stort utbud av allt ett barn kan behöva som vi har i Sverige. Ska du till en mindre ort på landsbygden kan det givetvis vara krångligare att hitta ett brett utbud av exempelvis barnmat, men detta gäller ju vilket land du än är i.

Det som däremot är en väsentlig skillnad är givetvis klimatet. Ha med dig gott om tunna plagg som ändå skyddar hela kroppen på din bebis. Vistas inte i solen under de varmaste timmarna på dagen och skaffa en särskild solskyddskräm för barn. Och, med risk för att låta som en tjatig mamma 🙂 – drick mycket vatten och se till att barnet gör detsamma!

Skriv gärna frågor i kommentarsrutan om du undrar något som inte tas upp här! Se fler vanliga funderingar inför semestern i vår checklista för resa till Spanien.

Kommentera