Ta ut pengar i Spanien – vad du behöver veta

Det är både möjligt och enkelt att ta ut pengar i Spanien, i en bankomat eller på växlingskontor. Men det finns några saker du behöver veta för att slippa oönskade avgifter eller påslag på dina uttag av kontanter.

Uttag av pengar från bankomat i Spanien

Den som har ett svenskt kontokort eller kreditkort såsom VISA, Mastercard eller annan stor leverantör kan använda spanska bankomater precis som i Sverige. Dock kan en uttagsavgift eller växlingsavgift förekomma.

Vid de flesta spanska bankomatuttag får du välja mellan att låta banken som står för bankomaten växla direkt från svenska kronor till spanska euro. Denna växlingskurs är dock ofta något sämre för dig än om du gör uttaget direkt i euro, och sedan dras beloppet i svenska kronor från ditt kontokort via kortutgivarens växlingskurs.

Det är alltså en fördel att välja uttag i euro snarare än kronor, om uttagsautomaten ger dig möjligheten att välja.

Avgift för att ta ut pengar med svenska kort

Dessutom har olika banker egna avgifter, oftast en ”växlingsavgift” på 1,5%. Här är dessa avgifter listade för uttag av pengar i bankomat i Spanien (samt övriga EU):

Avgifter gäller för 2014 – 2015

 • Handelsbanken: 1,5% av uttaget belopp
 • Nordea: 1,55% av uttaget belopp
 • SEB : 1,65% av uttaget belopp
 • Swedbank: 1,5% av uttaget belopp
 • ICA-banken: Ingen avgift
 • Skandiabanken: 1% avgift + 1,65% växlingspåslag, totalt 2,65%
 • Danske Bank: 1,75%

Vid en växlingskurs på 1 EUR = 9 kr blir avgiften för ett uttag på 200 EUR således:

 • Swedbank: 27 kr
 • Handelsbanken: 27 kr
 • Nordea: 28 kr
 • SEB : 29 kr
 • ICA-banken: 0 kr
 • Skandiabanken: 48 kr
 • Danske Bank: 32 kr

Avgifterna gäller oavsett om du använder Mastercard, VISA eller Maestro för ditt kontantuttag.

Att använda kreditkort kan vara ett bättre alternativ om du planerar att ta ut större mängder kontanter (eller betala direkt med kortet i butiker och på restauranger). Kreditkort har oftast ingen växlingsavgift, dock får du betala din normala ränta på uttag som görs med kreditkortet, denna brukar dock vara mer fördelaktig än de normala valutaväxlingsavgifterna.

Lokala avgifter hos de spanska bankerna

Bankomat i Spanien

Observera att vissa bankomater (”cajero automático” är det spanska ordet för bankomat) i Spanien tar ut en egen avgift för uttag. Detta är alltså oavsett vilket bankkort du själv har. Denna avgift brukar vara på 1-2% av uttaget, eller en fast summa på 1-4 euro.

Om bankomaten tar ut en avgift så ska detta stå tydligt i samband med uttaget, så läs alltid den information som kommer upp på skärmen i samband med att du tar ut pengar.

Ställ gärna frågor eller kom med egna erfarenheter kring pengauttag i Spanien i kommentarerna här nedanför.

4 Responses

 1. Juanita K-Stad skriver:

  Hej,
  Stämmer att en del bankomater i Spanien tar ut en avgift för utländska uttagskort men som tur är finns det nästan fler bankomater i Spanien än i Sverige! Så om du ser ett meddelande om att bankomaten tar avgift så är det bara ta ut kortet och kolla runt omkring dig, 9 ggr av 10 finns det en annan bankomat precis i närheten 🙂
  /”Juanita”

 2. Göran skriver:

  Men man undrar ju hur stor avgift det maximalt kan bli.
  Skriv gärna in det här.

 3. Gunlög skriver:

  Vad står det på skärmen när man tar ut pengar i bankomat i Spanien
  Spanska eller engelska

 4. R-M skriver:

  Varför står det kredit på skärmen när man tar ut, även då man tar ut fr lönekontot/visakortet? Finns inget annat bra alternativ… De andra alternativen är t ex sparkonto + ngt mer som inte passar?

Kommentera