Lista över resmål i Spanien – så väljer du rätt

Tossa, några mil utanför Barcelona. Foto: Andrew E. Larsen/Flickr
Tossa, några mil utanför Barcelona. Foto: Andrew E. Larsen/Flickr

Var i Spanien ska jag åka?

En anledning till att Spanien varit en favorit för svenskar i ett halvt sekel är landets varierande karaktär – det har allt, helt enkelt. Från nästan helsvenska charterorter (”finns det svenskt kaffe på hotellet” och så vidare :-), till spännande kulturresor, avslappnande golfresor, feststinna storstadsvistelser eller nattliv på de spanska öarna i Medelhavet.

Här är en snabb och lättläst överblick över populära spanska resmål med länkar till fördjupad läsning om respektive plats. Listan är i bokstavsordning och listar de större resmålen, vill du läsa om alla de små mer okända guldkornen, se vår kompletta lista över spanska resmål A-Ö. Vet du redan var du ska? Då är det bara att besöka vår guide för att boka resor till Spanien omedelbart!

Se detta som inspiration till det kanske viktigaste valet i hela reseprocessen – var i Spanien ska det bära av till? Ställ gärna frågor eller kom med tips i kommentarsfältet längst ned!

Alicante

Alicante är en del av Costa Blanca – den vita kusten – på Spaniens östkust, precis vid Medelhavet. Det är både en relativt stor stad men också ett perfekt resmål för sol och bad. Idag är Alicante ett av Spaniens mest populära destinationer för såväl utländska turister som för spanjorerna själva.

Barcelona

Om klassiska charterresmål som Mallorca och Kanarieöarna inte lockar så är svenskarnas nya favorit Barcelona antagligen rätt för dig. Idag är denna Kataloniens pärla minst lika populär som de spanska öarna var för några decennier sedan. Så om du vill ha Europas kanske hetaste storstad utan att gå miste om strand och bad, då är vår guide till Barcelona rätt startpunkt för dig.

Tossa, några mil utanför Barcelona. Foto: Andrew E. Larsen/Flickr

Tossa, några mil utanför Barcelona. Foto: Andrew E. Larsen/Flickr

Bilbao

I norra Spanien ligger Bilbao, storstaden som kanske inte är superkänd som resmål bland svenskar som bokar resor till Spanien. Men staden har otroligt mycket att erbjuda. Fantastisk arktiektur, Guggenheimmuseet, mängder av festivaler och högtider, och några av Spaniens absolut häftigaste marknader. Vill du besöka en vibrerande europeisk storstad som ännu inte riktigt upptäckts av de stora massorna – då är det Bilbao du ska åka till!

Cuenca

Denna stad är listad som världsarv av Unesco tack vare sina makalösa välbevarade byggnader, bland annat en katedral som började byggas på 1100-talet. Cuenca är dessutom belägen nästan 1000 meter över havet vilket gör att det finns gott om spektakulära vyer att njuta av. Staden är belägen bara 50 minuter från Madrid med tåg vilket gör den till ett perfekt dagsresmål för den som gör spanska huvudstaden till bas för sin Spanienresa. Mer om att resa till Cuenca.

Ibiza

Tidigare (och för all del, fortfarande) mest känt som världens främsta partyö, men idag erbjuder Ibiza faktiskt mer än bara fest. Ön är vacker och erbjuder allt från lyxvillor för avkoppling i avskild miljö, till mysigt boende i någon av Ibizas tätorter. Ön är perfekt för dig som vill resa till någon av de spanska öarna men kanske slippa lite av den typiska charterkänslan som finns på Mallorca eller Kanarieöarna.

Kanarieöarna

Utanför Marockos kust mot Atlanten ligger Kanarieöarna som av många beskrivs som den plats på Jorden med det bästa klimatet för människor. Här blir sällan extremvarmt samtidigt som det aldrig blir särskilt kallt. Kanarieöarna består av Gran Canaria, Lanzarote, Teneriffa, Fuerteventura, La Palma, El Hierro och La Gomera.

Gran Canaria, solnedgång över Atlanten.

Gran Canaria, solnedgång över Atlanten.

Madrid

Huvudstaden Madrid har länge stått i skymundan av Barcelona när det gäller att locka till sig turister, men på senare år har denna jättestad (Madrid har över 3 300 000 invånare) blivit ett alltmer attraktivt resmål för både européer i stort och för spanjorerna själva. Vill du ha spansk kultur, storstadspuls och färre turister än i Barcelona? Då är det dags att resa till Madrid!

Malaga

Huvudstaden på spanska solkusten är Malaga, idag en av Spaniens mest välbesökta resmål. Förutom en rik historia som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden finns här ett otroligt klimat för den som vill ha nästintill garanterad sol och badvänlig temperatur. Turistortens popularitet gör att det idag finns riktigt billiga flygresor och hotell att finna, och Malaga passar även för en semester för den som vill resa till Spanien på en relativt liten budget.

Pamplona

Denna pittoreska stad är nog främst känd för sin årliga tjurrusning när tusentals vitklädda människor springer för sitt liv framför ett antal irriterade tjurar. För den som inte vill riskera livet på semestern så är dock Pamplona i sig en fantastisk stad att besöka, inte minst under mellan den 6 och 14 juli varje år, under festivalen San Fermin då tjurrusningen äger rum.

San Sebastián / Donostia

I norra Spanien nära gränsen till Frankrike ligger San Sebastián (eller Donostia på baskiska), från början en fiskestad som idag är ett populärt resmål känt för sina fantastiska stränder i direkt anslutning till staden. Perfekt för den som vill kombinera sol och bad med bra restauranger och pulserande nattliv. Här finns också extremt bra förutsättningar för den som vill surfa på semestern. 2016 är San Sebastián Europas Kulturhuvudstad – perfekt tillfälle att besöka denna spanska pärla!

resmal-malaga-spanien-resor

Santiago de Compostela

I regionen Galicien i nordvästra Spanien ligger den undersköna staden Santiago de Compostela. Platsens geografi gör att denna region har ett relativt annorlunda klimat jämfört med den typiska bilden av soliga och varma Spanien. Därför är Santiago de Compostela ett jättebra resmål för dig som vill uppleva en spännande spansk storstad utan att för den sakens skull svettas och bli alltför solbränd. Sommartemperaturerna motsvarar ungefär typisk svensk sommar medan vintertemperaturerna ger ett klimat ungefär som april-maj i Sverige.

Torrevieja

Torrevieja är ett mycket populärt resmål för såväl utländska turister som för spanjorer som har ett andra boende i staden. Belägen på Costa Blanca är staden Torrevieja (en del av provinsen Alicante) en typiskt spansk kombination av sol och bad med nattliv och kultur. Trots många turister så har staden lyckats behålla sin typiskt spanska touch och för oss svenskar är det fortfarande något av en oupptäckt pärla. Mer om att resa till Torrevieja.

Fler populära resmål i Spanien

Givetvis finns det mängder av andra spanska resmål värda att besöka. Från de små spanska fiskebyarna längs med såväl medelhavskusten som atlantkusten, till städer som Valencia, La Palma, Sevilla eller Zaragoza. Eller varför inte de mindre besökta öarna såsom Menorca eller Fuerteventura. Dessutom erbjuder Spanien resor till mängder av unika naturupplevelser, från mäktiga berg till oförstörda naturreservat där du kan vandra i mil utan att träffa vare sig andra människor eller tecken på mänsklig närvaro.

Spanien är kort och gott ett land med snudd på oändliga möjligheter när det gäller både semester eller chansen att hitta ett fritidsboende, eller varför inte ett permanent boende. Tänk att ha Sverige som sommarstuga och härliga Spanien som ditt hem? Den drömmen lever många svenskar och här på Resor Spanien får du alltid de bästa tipsen, viktigaste nyheterna och de okända juvelerna, oavsett om du ”bara” vill sticka iväg en weekend, eller om du vill hitta ett nytt hem i Sydeuropa. Mycket nöje, och glöm inte anmäla dig till vårt nyhetsbrev om du är intresserad av erbjudanden, rabatter på flygresor och hotell, och häftiga tips:

Nu är bara frågan – var vill du resa?

Kommentera