Cuenca, med vingslag från medeltiden

Cuenca är en av Spaniens vackraste städer. Högt belägen och med en stadskärna från medeltiden är denna relativt okända destination perfekt för den som vill känna historiens vingslag och uppleva ett Spanien som de flesta turister missar.

Nära Madrid

Staden ligger bara 50 minuter från Madrid med snabbtåg och passar därför perfekt för en dagsutflykt eller minisemester för dig som besöker Madrid. Det går också att åka de 8 milen mellan Madrid och Cuenca med bil, eller ta en buss för den som vill spara pengar. Staden ligger nästan lika nära Valencia, vilket gör att även detta är en bra bas för den som vill klämma in en tripp till Cuenca under sin vistelse i Spanien.

Varför är Cuenca värt ett besök på din resa till Spanien?

Framför allt är de otroliga vyerna. Ett bombastiskt landskap med storslagen utsikt var du än vänder dig, som ramar in en nästan tusen år gammal stad. De välbevarade byggnaderna har getts världsarvsstatus av Unesco, vilket är lätt att förstå. Mer svårförståeligt är hur man lyckades bygga husen direkt på kanten av branta stup och högst upp på otillgängliga toppar. Men hur det än gick till är resultatet otroligt och verkligen något du bör uppleva.

Att resa till och bo i Cuenca

Att ta sig till Cuenca är relativt enkelt. Flyg till Madrid och sedan 1-2 timmars resa med tåg, bil eller buss. Flyg gör du enklast med Norwgian, SAS eller genom att söka upp den bästa resan för ditt önskade datum via vårt verktyg Rätt Spanienflyg Till Rätt Pris.

Staden erbjuder gott om hotell av varienda typ och klass. Dubbelrum av enklare slag finns från 500 kr per natt och för den som vill ha en riktigt häftig hotellvistelse finns exempelvis hotellet Parador de Cuenca med riktigt läckra vyer åt alla håll, pris där är cirka 1200 kronor/natten.

För den verkligt sparsamme går det faktiskt utmärkt att hitta camping i Cuenca, vilket kan locka dig som reser med bil eller husvagn.

Fakta: Cuenca

  • Invånarantal: 57 000
  • Region: Kastillien-La Mancha
  • Medeltemperatur juli: 30 grader
  • Medeltemperatur januari: 9 grader
  • Höjd över havet: 946 meter
  • Namnet ursprung: Cuenca kommer från latinets ”conca”, vilket betyder flodbäcken. Syftar på de djupa raviner som omger staden.

Kommentera