Torrevieja, turistorten med distinkt spansk touch

Den vackra strandpromenaden i Torrevieja. Foto:
Den vackra strandpromenaden i Torrevieja. Foto:

På ”Costa Blanca” – ”Den Vita Kusten” – i Spanien hittar du Torrevieja. Staden hör till Alicante och är ett populärt resmål för såväl europeiska turister som för många spanjorer.
Namnet betyder ”Gamla Tornet” och kommer från tiden då staden egentligen bara bestod av ett vakttorn. Idag är situationen en helt annan och Torrevieja är idag en extremt populär turistort. Kombinationen fantastiskt väder, stränder och bra shopping gör att staden och området runt omkring lockar till sig både resenärer som är där en vecka eller två samt många som permanent valt att lämna norra Europa för att bosätta sig i Spanien.

Att området även lockar till sig många spanjorer som har ett fritidsboende i Torrevieja förstår man när man hör stadens smeknamn: ”La Playa de Madrid” – Madrids strand. Kombinationen spanjorer och utlänningar tilltalar också många som helst undviker rena turistorter där man aldrig möter riktiga spanjorer. Just nu består nästan hälften av invånarna av spanjorer, övriga nationaliteter som är bosatta där är framför allt tyskar, britter och skandinaver.

Den vackra strandpromenaden i Torrevieja. Foto:

Den vackra strandpromenaden i Torrevieja. Foto: Jose M Martin Jimenez/Flickr

Boende i Torrevieja

Staden erbjuder en stor variation på boenden. Allt från vanliga hotellrum, till lägenheter som går att hyra kort eller lång tid, till rymligare villor och liknande en bit utanför staden.

Hotell i Torrevieja kostar från 500 kr/natten och uppåt. För den som är ute efter lyxigare alternativ men ändå prisvärt finns det flera resorts strax utanför staden. Vill man komma verkligt billigt undan går det att hitta rum för bara några hundralappar/natt i staden Murcia som ligger cirka fyra mil från Torrevieja.

En lägenhet med kök och balkong hyfsat centralt i Torrevieja kostar från 400 kr/natten. För havsutsikt får du lägga på runt 10-20% på priset.

Flyg till Torrevieja

Flera flygbolag flyger till Alicante, och transfer därifrån till Torrevieja går snabbt. Från Stockholm, Göteborg och Malmö går flighter dagligen. Billigast är som vanligt RyanAir där priset ligger på drygt 3000 kr tur och retur. Men vill man ha ett större flygbolag med närmare till flygplatserna så ligger exempelvis SAS och Norwegian på runt 3500 – 5000 kr tur och retur. Priserna varier beroende på säsong och hur lång tid i förväg du bokar.

Att se och göra i staden

Torrevieja har en rik historia och mycket att se och göra för den som inte vill tillbringa varje dag på stranden eller längs shoppingstråken.

Aquopolis
Häftigt vattenland för hela familjen, barnvänliga bassänger för de minsta barnen och häftiga vattenrutschbanor och forsar för de lite äldre. Som de flesta temaparker av detta slag är priserna ofta rätt dyra så ta med en ordentlig matsäck så räcker pengarna längre.

Saltmuseet
Låter kanske inte så spektakulärt, men saltmuseet i Torrevieja bjuder mycket spännande historia kring stadens och regionens historia. Ligger på en sidogata (Calle Patricio Perez) och kan vara svårt att hitta, men väl värt ett besök för den historieintresserade.

Marknader
Det finns flera populära marknader i Torrevieja. Vi slår gärna ett slag för marknaden Campo de Guardamar – över 1000 försäljare som säljer allt mellan himmel och jord. Gör ett kap, eller låt dig själv bli lurad. I vilket fall – en häftig upplevelse. Marknaden går av stapeln varje söndag på Calle José Antonio Larramendi.

Känns inte detta resmål rätt? Hitta rätt i vår inspirerande lista över populära resmål i Spanien.

Kommentera