Barcelona: 15 saker du inte får missa att göra och se

strand-barcelona-barceloneta

Här är 15 tips för dig som ska till Barcelona – en lista du inte har råd att missa om du är på väg till Europas bästa storstad!

1. Stranden i Barcelona

strand-barcelona-barceloneta
Det vore tjänstefel att inte inleda vår lista med en av världens bästa stränder, inte minst Playa de la Barceloneta. Mitt i staden ligger en strand som är perfekt för alla, oavsett om du vill sola och bada eller sitta vid någon av strandbarerna med något kallt att dricka.

Ta dig ner mot havet så hittar du enkelt stranden – med sina över fyra kilometer härlig sandstrand är den svår att missa!

2. Europas bästa nattliv?

barcelona-nattliv-razzmatazz
För dig som har orken att vara uppe större delen av natten (och morgonen därpå, för den delen) så erbjuder Barcelona några av världens bästa nattklubbar. Välkända Razzmatazz (Almogàvers 122 i Sant Martí) är ett måste för dig som gillar dansmusik.

Är du ute efter rockigare toner är Sidecar (Placa Reial 7 i Ciutat Vella) eller Magic (Passeig Picasso 40 i Born-Ribera). Vill du bli överraskade rekommenderar vi Sala Apolo (Nou de la Rambla 113 i Poble-sec) med olika klubbar varje dag.

3. Barcelonas bästa fisk och skaldjur

paella-barcelona-skaldjur
Barcelonas läge vid havet gör att fisk- och skaldjursrestauranger finns i överflöd. Generellt håller de flesta god klass, men för en verkligt unik upplevelse måste du äta på restaurangen Rias de Galicia i området Poble-sec (gatuadress Lleida, 7) samt planera in ett besök på Cachitos i Eixample (Rambla de Catalunya 33).

La Mar Salada (Pg. Joan de Borbó 58-59, i hamnen) och Can Solé (Sant Carles 4 i Barceloneta) är två andra restauranger värda ett besök om du fortfarande är sugen på mer mat från havet, oavsett om det är en klassisk paella du vill ha eller om du är våghalsig och kör ”blunda och peka” på menyn – du kommer inte bli besviken!

4. Gamla men levande gator i El Born och El Gotico

Typisk miljö i El Gotico.

Typisk miljö i El Gotico.

Trots att gatorna i områdena El Born (också känt som La Ribera) och El Gotico är väldigt gamla så sprudlar de av liv och kretivitet. Bege dig hit men se till att inte ha några tider att passa – de små gatorna påminner om labyrinter och du kommer fastna i de mysiga små butikerna, eller på uteserveringarna som plötsligt dyker upp när du minst anar det.

5. Upplev Gaudís fantastiska arkitektur

gaudi-arkitektur-barcelona
Barcelona är känt för sina vackra byggnader och ingen symboliserar detta mer än arkitekten Gaudí som ritat många av stadens mest karaktäristiska hus. Några viktiga tips är Park Güell, Sagrada Familia och häftiga huset La Pedrera.

Men det finns också mer okända juveler av Gaudí att upptäcka; Casa Batlló, Palau Güell och Casa Vicens exempelvis.

6. Ta dig upp på taken

Underbar takterrass.

Underbar takterrass.

Många hotell och barer i Barcelona har fantastiska takterrasser, liksom många vanliga bostadshus. Oavsett va du befinner dig, undersök möjligheten att ta dig upp på taket med något gott att dricka och upplev Barcelona så som spanjorerna själva helst gör det – från ett tak!

7. Besök Sitges utanför Barcelona

Sitges by night.

Sitges by night.

Bara 20 minuter utanför stadskärnan ligger Sitges, ett område där de mer välbeställda invånarna bor eller har fritidshus. Här är stämningen mer avslappnad än den intensiva innerstaden och du kan njuta av breda promenadstråk längs vackra stränder, och med mängder av trevliga restauranger och vattenhål att stanna till vid. Så – missa inte Sitges, lätt att ta sig till med tåg eller bil!

8. Promenera runt i staden

promenera-barcelona
Det kan låta banalt, men faktum är att Barcelona antagligen upplevs bäst genom att helt enkelt vandra runt en hel dag (eller flera). Antingen går du på måfå genom myllrande gator och mysiga gränder, eller så siktar du in dig på vackra parker som Parc de la Ciutadella och Parc de la Joan Miró. Så släpp de benfasta planerna minst en dag och bara njut av att se se Barcelona till fots!

9. Gran Teatre de Liceu – upplev musik i den vackraste möjliga miljön

gran-teatre-de-liceu
Om du inte tillhör skaran som åker till barcelona för de vilda klubbarna eller intensiva barerna så kanske mer klassisk musik kan vara av intressa? I så fall är Gran Teatre de Liceu det perfekta valet för ett besök. I denna storslagna miljö upplever du framför allt klassisk opera, men då och då ges även mer ovanliga mixformer av opera och annan musik. En unik upplevelse!

10. Ät Barcelonas typiska pintxos och tapas

Pintxos och tapas.

Pintxos och tapas.

”Pintxos”, en typ av baskiska tapas, och mer klassiska spanska tapas finns givetvis i överflöd vart du än går i Barcelona. Men det kanske bästa stället att uppleva riktigt pintxos är Euskal Etxea, ett baskiskt kulturcenter på Plaça de Montcada 1-3 (bara ett stenkast från Picassomuseet).

11. Vandra upp för Montjuïic – en storslagen upplevelse

Linbana upp till Montjuïc.

Linbana upp till Montjuïc.

Detta berg alldeles intill Barcelonas centrum är en fantastisk upplevelse och väl värt ett besök för den som gillar vackra vyer och fantastisk natur. Här finns också byggnader kvar från Barcelonas sommar-OS 1992, en intressant tidskapsel från förr.

Även den spektakulära trädgården Jardi Botánic är ett måste. Enklast tar du dig till Montjuïic genom att ta dig till Placa Espanya och sedan därifrån upp för berget.

12. La Rambla – turistigt men ett måste

La Rambla går som ett grönt stråk genom Barcelona.

La Rambla går som ett grönt stråk genom Barcelona.

Det kanske tycks banalt att tipsa om La Rambla, men den är en riktig turistmagnet av en anledning. Här vistas tusentals människor nästan dygnet runt och det är en härlig upplevelse så länge du inte har något emot trängsel. Att hitta dit är inget problem, fråga första bästa person och du kommer pekas åt rätt håll.

Njut av alla restauranger, butiker och häftiga gatuartister som alla slåss om din uppmärksamhet. Men ett varningens ord – La Rambla är mycket populärt tillhåll för ficktjuvar så ha alltid värdesaker i stängda fickor och håll uppsikt på handväskor och ryggsäckar.

13. Barcelonas sjaskigare sida – Raval

Härliga gator i Raval.

Härliga gator i Raval.

Eller nja, förr var Raval ett område fyllt av allsköns kriminella, prostituerade och skumma typer. Idag är området mer befolkat av unga hipsters och konstnärer, men dess säregna känsla och stil lever kvar.

I Raval hittar du mängder av små butiker, sköna restauranger och barer och märkliga karaktärer av alla de slag. Detta område får du inte missa om du är ute efter något annat än bara de vanliga turistattraktionerna.

14. En fantastisk stad innebär en fantastisk historia

Barcelonas historiska museum.

Barcelonas historiska museum.

Barcelona är en pulserande storstad med en otrolig historia. Visst kan du trivas här utan att ta del av detta, men att känna historiens vingslag kan göra din vistelse här än mer upplevelserik.

Börja gärna med Museu d’Historia de Barcelona (ligger på Placa del Rei i Ciutat Vella). Sedan föreslår vi att du också besöker Museu Maritim på Av. de les Drassanes, för en fascinerande inblick i Barcelonas skepparhistoria.

15. Våga vara spontan

la-rambla-vara-spontan-barcelona
I slutändan handlar en vistelse i Barcelona om att inse att du inte kommer uppleva ens en bråkdel av staden, hur många turistguider du än förbereder dig med. Så vårt kanske främsta tips är att våga prata med lokalborna och få tipsen bara de känner till.

Låt dig svepas med, Barcelona är en fantastisk stad och du kommer knappast vara missnöjd vad du än hamnar i staden. Vill du ha mer handfasta tips om hur du tar dig dit? Läs då allt om att boka resa till Barcelona.

Kommentera gärna med egna bra tips på vad man kan göra i Barcelona!

Kommentera